Renovatie

ETZ – OK complex

Het project De in totaal 14 bestaande OK’s zijn geheel gerenoveerd, waarbij het aantal OK’s met prestatieklasse 1 is uitgebreid van twee naar vier. Tevens zijn...
Opdrachtgever
Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis
Architect
Aan de Amstel Architecten te Amsterdam

Het project
De in totaal 14 bestaande OK’s zijn geheel gerenoveerd, waarbij het aantal OK’s met prestatieklasse 1 is uitgebreid van twee naar vier. Tevens zijn twee bestaande OK’s uitgebouwd tot hybride OK’s. Voor een optimale indeling van het OK-complex en inpassing van de hybride OK’s is eveneens de steriele opslag verplaatst, een extra apparatenberging en een extra gang toegevoegd. Ook is een wasruimte opgeofferd om OK’s te vergroten en is een stuk aangebouwd.

De renovatie van de overige OK’s bestond uit het vervangen van de luchtbehandelingsinstallatie, nieuw multimedia systeem, vervangen plafonds, wandafwerking (cleanroompanelen), vloerafwerking (geleidende vloeren), lampen, pendels en OK tafels.

Het renoveren van een bestaand OK-complex dat tijdens het gehele bouwproces operationeel dient te blijven, is uiteraard risicovol. Meerdere OK’s zitten op één en dezelfde luchtbehandelingskast.  Er is daarom gewerkt in vier fasen, waarbij steeds maximaal vier OK’s buiten gebruik waren. Uitzondering hierop was de aanpassing van de oude technische ruimte, waarbij zes OK’s gelijktijdig buiten gebruik waren.

Een andere vermeldenswaardige aanpassing is de crossflow voor  opdekruimtes. De  gekozen oplossing is redelijk uniek voor Nederland. Waar normaal de lucht verticaal naar beneden wordt gestuurd, wordt nu de lucht horizontaal vanuit de wand toegevoerd. De instrumententafels zijn direct bij de luchtopening geplaatst en worden voorzien van steriele lucht. Op deze manier is een optimale opdekvoorziening met voldoende capaciteit gerealiseerd.

Hybride operatiekamers
Pronkstuk zijn de twee nieuwe hybride OK’s.  Dit zijn operatiekamers van de toekomst met ultramoderne apparatuur, zoals een 3D-röntgenapparaat. Daarmee kunnen tijdens de operatie de medische handelingen voortdurend worden bekeken en gecontroleerd.  Een primeur voor Europa, want deze OK’s zijn ingericht voor zowel trauma-, vaat- en neurochirurgie als orthopedische chirurgie.

Andere projecten