Partners
17 december 2023

Relatiemiddag 2023

Afgelopen donderdag hebben we met een aantal relaties een bezoek gebracht aan het Scheldekwartier in en project De Dempo Vlissingen. Een bijzonder gebied dat volop in ontwikkeling is. Er is veel nieuwbouw en monumentale gebouwen krijgen een nieuwe bestemming.  Eén van die nieuwbouwprojecten is ons project De Dempo. In opdracht van l’escaut woonservice bouwen wij een complex met 80 toekomstbestendige appartementen voor senioren. Omdat l’escaut woonservice naast dit project betrokken is bij diverse andere nieuwbouwprojecten in het gebied, hebben wij hen betrokken bij het vormgeven van onze relatiemiddag.

We zijn gestart met een ontvangst bij Hotel de Timmerfabriek, waar Olaf Cornelius aan de hand van presentatiematerialen van gemeente Vlissingen een korte toelichting gegeven heeft over de herontwikkeling. Dit ter voorbereiding op de rondleiding door de wijk.

Het Scheldekwartier heeft namelijk een rijke historie. Totdat de gemeente het terrein in 2003 aankocht, was de grond eigendom van de Koninklijke Schelde Groep (KSG). Veel Vlissingers werkten hier in de scheepsbouw of kennen mensen die er werken/gewerkt hebben. Eind 2003 kocht gemeente Vlissingen en groot deel van het KSG-terrein (32 hectare) voor de ontwikkeling van het Scheldekwartier. In 2011 is de ‘ontwikkelvisie Scheldekwartier’ voor de herontwikkeling van gebied voormalige werf De Schelde gepresenteerd. Deze was tot stand gekomen met verschillende marktpartijen. Helaas kwam dit destijds niet goed van de grond kwam, daarom is deze in 2016 op een aantal punten geactualiseerd.

De samenhang in activiteiten, initiatieven en bouwwerkzaamheden is belangrijk in de ontwikkelstrategie. Monumentale gebouwen worden opgeknapt en krijgen een nieuwe bestemming (Timmerfabriek is hier een mooi voorbeeld van. Urban leisure hotel met 68 hotelsuites en -appartementen). Daarnaast is de ontwikkeling van nieuwbouwprojecten een belangrijk onderdeel en worden ook de toegangswegen verbeterd. Het doel is om het gebied te laten uitgroeien tot een levendige, duurzame en maritieme wijk, waar de industriële geschiedenis voelbaar en beleefbaar is in 2030.

Vanuit de Timmerfabriek zijn we naar de nabijgelegen Machinefabriek gelopen, waar Bouwgroep Peters op dit moment bezig is met de casco renovatie. Een imposant gebouw van meer dan honderd jaar oud. Het was de productieplaats van enkele duizenden machines voor schepen en andere doeleinden. Er is nog geen nieuwe bestemming gevonden. Vervolgens zijn we via de Admiraliteit, Touwslagerij en de Koperslagerij naar De Dempo gelopen. Dit zijn ook nieuwbouwprojecten van l’escaut woonservice.

Aangekomen op project De Dempo hebben Wilbert Kusse (l’escaut woonservice) en Robbert van de Sande wat meer vertelt over de ontwikkeling en realisatie van het project. Het complex heeft 80 toekomstbestendige appartementen die bestemd zijn voor de sociale verhuur aan senioren (55+). De appartementen zijn geschikt voor één- en tweepersoonshuishoudens.

De Kok Bouwgroep is verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie (UAV-GC). Voor de uitwerking van het ontwerp hebben we de samenwerking gezocht met VG Architecten uit Sas van Gent. We hebben eerder met hen samengewerkt op de door ons gerealiseerde projecten Het Ravesteijnplein en de Verkuijl Quakkelaarstraat  in Vlissingen. Beide voor l’escaut woonservice. Voor de uitwerking van het installatieconcept hebben we Croonwolter&Dros uit Heinkenszand betrokken.

Via het Dok zijn we teruggelopen naar Hotel de Timmerfabriek voor een gezellige afsluiting van de middag. Onderweg kwamen we nog langs de Zware Plaatwerkerij. Dit gebouw is getransformeerd tot zorgcentrum, waar ook een mix van publieksvoorzieningen aanwezig is zoals een brasserie, ateliers, een bioscoop, een theater, een kapsalon, winkels en een parkeergarage.