Kwaliteit
13 december 2023

Partner aan het woord P. Jansen Installatietechniek

Een uniek concept

Piet Jansen hoeft niet lang na te denken. De samenwerking van De Kok Bouwgroep en P. Jansen Installatietechniek in Woondiensten Plus is heel bijzonder. “Dit kom je zo nergens tegen, een installateur en een aannemer die echt samenwerken. En we zijn nog steeds vrienden”, laat hij er lachend op volgen.

Maar wat is Woondiensten Plus? Wat doet WD+ zoals het afgekort wordt aangeduid? Hoe kwam het tot stand? Om dat uit te leggen heeft Piet Jansen even een aanloopje nodig. “Het begon met het ontstaan van woningcorporatie Stadlander. Voortgekomen uit een fusie van een aantal kleinere corporaties.” Wat die nieuwe organisatie al snel deed was het mes zetten in de tientallen contacten en contracten die er voor het onderhoud van het woningbezit waren. Ook De Kok Bouwgroep en P. Jansen deden in dat spel mee. “Ze wilden toe naar vier onderhoudsregisseurs.” Grotere partijen die Stadlander ‘ontzorgen’, het onderhoudswerk volledig uit handen nemen.

Zowel De Kok Bouwgroep als P. Jansen Installatietechniek voelden aan: dat gaan we alleen niet redden, samen kunnen we ons onderscheiden en meer toegevoegde waarde leveren. Zo zag Woondiensten Plus het levenslicht.” De combinatie scoorde meteen. “Er waren 70 bedrijven in de race. Maar wij werden één van de vier onderhoudsregisseurs. Inmiddels zijn we nog met drie omdat er één gestopt is.” Voor duizenden woningen handelt WD+ reparatieverzoeken af en lost technische problemen op. “Inmiddels maken we ook woningen verhuurklaar voordat er een nieuwe huurder inkomt. ”Herstelverzoeken die bij Stadlander binnenkomen zijn op hetzelfde moment inzichtelijk bij Woondiensten Plus. “We hebben veel geautomatiseerd, daar hebben we echt energie in gestopt.” Zo gaat de huurder niet van het kastje naar de muur. Er volgt zo spoedig mogelijk actie. Het geautomatiseerd afhandelen van reparatieverzoeken en uitvoering door eigen deskundige servicemedewerkers heeft zin, de klant waardeert dit met een stabiele hoge score van gemiddeld 8,2!

Minder tijd en kosten besparen

Zo’n 12 jaar geleden zetten de bedrijven samen ook al stappen. Het renoveren van keukens, badkamers en toiletten, in vaktaal de bipa’s (binnenpakketten), nam gemiddeld 13 dagen in beslag. “Mensen zaten twee weken in de rotzooi. De ene dag kwam de loodgieter, de volgende dag de stucadoor en dat ging maar door.” Veel te lang, veel te duur was de conclusie van Stadlander.

De uitdaging: in minder tijd hetzelfde doen en kosten besparen. “Door teamwerk hebben we dat tot vier en soms zelfs tot twee dagen weten terug te brengen.” Dat kan door een goede voorbereiding vooraf. “Ook hier werken we als aannemer en installateur goed samen. We versterken elkaar dus echt.” Andere corporaties volgen dit met grote belangstelling en implementeren deze werkwijze ook. Bleef het daar bij? Nee. De Kok Bouwgroep en P. Jansen hebben inmiddels de samenwerking verder geïntensiveerd. “Met onze bouwteams proberen we ook opdrachten voor nieuwbouw en verbouw te krijgen. Daarin hebben we elkaar gevonden door de samenwerking in WD+.” Zo bouwen de twee bedrijven nu bijvoorbeeld 36 woningen aan de Populierlaan in Bergen op Zoom. De ingrijpende verbouwing van Piushof tot Huis van de Wijk voor Gageldonk-West is kort geleden gestart. Van beide bedrijven zijn zo’n 20 mensen actief voor WD+. Als het nodig is kunnen dat er meer zijn. Dat soepele schakelen is meteen ook de kracht van de combinatie. Achter WD+ staan twee zeer professionele bedrijven.

 Allround technische dienstverlener

Het bedrijf dat we nu kennen als P. Jansen Installatietechniek B.V. is opgericht in 1936. De opa van Piet was smid, maar verkocht ook spijkers, gereedschap en kachels. Die kachels hadden onderhoud nodig. Er kwam personeel en zo groeide het bedrijf. Steeds was er een winkel en een installatiebedrijf. “Tot we in 1989 zijn verhuisd naar de Kruisakkers. Het installatiebedrijf heeft zich daar ontwikkeld tot een allround technische dienstverlener, de winkel tot een professionele vakhandel die door het hele land levert.” Piet heeft inmiddels een stapje teruggedaan. Met zoon Yannick is de vierde generatie aangetreden. Sinds 2019 is P.Jansen Installatietechniek onderdeel van de Kemkens Groep, servicepartner van Essent.

Bekijk de digitale versie van ons jaarmagazine:

De Kok Bouwgroep Jaarmagazine 2022-2023, deel 1»
De Kok Bouwgroep Jaarmagazine 2022-2023, deel 2»