Kwaliteitsborging bij De Kok Bouwgroep
Kwaliteitsborging in de bouw
Kwaliteitsborging in de bouw was al belangrijk, maar het wordt steeds belangrijker. Zeker nu de wet Kwaliteitsborging voor het bouwen is aangenomen door de Eerste Kamer. Dit betekent dat we vanaf 2021 een ander systeem voor kwaliteitsborging krijgen in Nederland. Zo moet het inschakelen van onafhankelijke kwaliteitsborgers ervoor zorgen dat de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht verbetert. Ook wordt de aansprakelijkheid van aannemers richting opdrachtgevers uitgebreid.
Grotere aansprakelijkheid
Als aannemer word je aansprakelijk voor alle gebreken die na oplevering optreden, tenzij je kunt aantonen dat het gebrek niet door jou veroorzaakt is. Het bewijs hiervoor moet je zélf aanleveren. Gezien het feit dat wij in de uitvoering samenwerken met verschillende bouwpartners is dit voor ons een belangrijk aandachtspunt.
Rustig afwachten tot de wet op 1 januari 2021 in werking treedt, dat zagen we bij De Kok Bouwgroep niet zitten. We zijn dan ook proactief met het onderwerp kwaliteitsborging aan de slag gegaan. Om in de toekomst te kunnen voldoen aan de nieuwe wetgeving, zijn we op zoek gegaan naar een gebruiksvriendelijke tool waarmee we kwaliteit op een eenvoudige en efficiënte wijze kunnen controleren, vastleggen én rapporteren. Vanaf heden gebruiken wij hiervoor de software applicatie Snagstream van Pro4All.
Snagstream in gebruik
Snagstream is een opname app speciaal voor de bouw. Je kunt de app onder andere gebruiken voor het lopen van controle- of kwaliteitsrondes tijdens de uitvoering van projecten. Hoe werkt dat precies? Via de webomgeving van Snagstream kun je van ieder project tekeningen inladen. Op de tekeningen kun je ’snags’ of formulieren plaatsen, deze plaats je dan op de locatie waar je aandachtspunten of tekortkomingen wilt vastleggen. Stel dat je tijdens een opname toch tekortkomingen constateert dan kun je een snag aanmaken en hier direct een actiehouder aan koppelen. Vanaf dat moment neemt de verantwoordelijke de snag over en zodra de tekortkoming opgelost is, biedt hij deze ter goedkeuring aan ons aan. Dit kan door middel van een foto en/of een stuk tekst. Vervolgens beoordelen wij de snag en bij akkoord ronden we hem af.
Van ieder formulier of iedere snag kun je een schriftelijke rapportage genereren. Deze kun je bijvoorbeeld naar een opdrachtgever of een keurende instantie sturen. Op deze manier tonen we aan dat we de kwaliteit bewaakt hebben en dat alle tekortkomingen opgelost zijn. Snagstream is echter niet alleen bedoeld om aandachtspunten of tekortkomingen vast te leggen, je kunt juist ook laten zien dat een product volgens de eisen aangebracht is.
Verantwoordelijkheidsgevoel en kwaliteitsbesef
Door het werken met Snagstream creëren we een groot verantwoordelijkheidsgevoel en kwaliteitsbesef bij onze eigen vaklieden en bouwpartners. Daarnaast bouwen we een compleet ‘projectdossier’ op dat altijd beschikbaar blijft. We leggen dus niet alleen vast wat niet goed gaat, maar juist ook de zaken die wel goed gaan. Dit is een andere denkwijze dan we gewend zijn en dat is met het oog op de wet kwaliteitsborging ontzettend belangrijk!
Meer weten over de wet kwaliteitsborging voor het bouwen of de opname app Snagstream? Bekijk dan de website van Pro4All of lees het artikel ‘Wat betekent de Wet kwaliteitsborging voor de bouw?’ van Bouwend Nederland.