“Oranje Buren bestaat uit een mix van woningtypen voor verschillende doelgroepen, zoals gezinnen, ouderen en starters”, vertelt Jurgen. Hij is projectcoördinator bij De Kok Bouwgroep. “Er komen eengezinswoningen met drie verdiepingen en een plat dak, in aansluiting op de Augustalaan. Daarnaast komen traditionele eengezinswoningen, met twee woonlagen en een zolderverdieping. Ook komen er beneden- en bovenwoningen in de nieuwe buurt. De benedenwoningen, op de begane grond, hebben één verdieping en zijn levensloopbestendig. De bovenwoningen bestaan uit twee verdiepingen.”
Interview Boei Bulletin: Oranje Buren
De Stalenbrugstraat en omgeving worden vernieuwd! Hier maken 39 oude huurwoningen van Stadlander plaats voor de nieuwbouw van Oranje Buren. De Kok Bouwgroep bouwt hier 51 sociale huurwoningen terug. Het team achter Oranje Buren neemt ons mee in de plannen voor de nieuwbouw.
Aansluitend bij de ambitie van Stadlander zijn vier woningen bio-based. Dat betekent, dat ze gemaakt worden van natuurlijke materialen, zoals hout en natuurlijk isolatiemateriaal. “Een mooi extraatje, met het oog op de toekomst”, aldus Jurgen. Het ontwerp is van RoosRos. Jurgen is erg enthousiast over het ontwerp: “Een duidelijke verbetering. Ik ben blij dat we hier in Bergen op Zoom zoiets moois mogen bouwen’’
Met de bewoners
Oranje Buren krijgt een groen karakter. Heel anders dus, dan het versteende buurtje dat er nu nog is. “Parkeren kan straks zoveel mogelijk achter de woningen”, laat Jurgen zien. “In het midden van de buurt komt een groene ontmoetingsplek. We gaan samen met de bewoners kijken hoe we deze plek kunnen inrichten.” Shanique is bewonersbegeleider bij De Kok Bouwgroep. Bij haar kunnen bewoners en omwonenden terecht met vragen of klachten. “Ik ben hun aanspreekpunt. De vragen beantwoord ik zelf of via de uitvoerder.” In september organiseerde De Kok al een inloopavond voor de buren, om de eerste schetsen te laten zien. De bewoners waren erg enthousiast over de nieuwe plannen.
Zonde Om Weg Te Gooien-dag
Dat De Kok Bouwgroep de samenwerking met de buren opzoekt, lieten zij al zien tijdens de Zonde Om Weg Te Gooien-dag. Buren van het project hadden de kans om, onder begeleiding, bruikbare spullen uit de woningen te halen. Kranen, keukenkastjes, deuren en zelfs laminaat vond
zo een tweede leven. Dit past bij de circulaire gedachte, die het sloopbedrijf ook toepast bij het vervolg van de werkzaamheden. Wat opnieuw te gebruiken is, gaat naar de tweedehandsshop van sloopbedrijf Van Caam Asbestverwijdering en Sloopwerken. De sloop is in oktober gestart. Het is de bedoeling dat alle woningen nog voor de kerst gesloopt zijn.
Ontwerp nieuwe woningen
Ondertussen werkt het ontwerpteam verder aan het ontwerp van de nieuwe woningen. Dit team bestaat uit De Kok Bouwgroep, Stadlander, RoosRos Architecten, Huijsmans Infra & Techniek en P. Jansen Installatietechniek. Het projectteam hoopt in de zomer van 2025 een definitief ontwerp te hebben. “We blijven onze buren op de hoogte houden van het ontwerp”, aldus Shanique. De bouw duurt ongeveer 1 jaar. Als alles meezit, heeft Fort-Zeekant er eind 2026 weer heel wat nieuwe buren bij!
Nieuwsgierig naar onze andere projecten? Bekijk onze projecten pagina
Bekijk ook het Boei Bulletin