Nieuws
06 augustus 2024

Bouwend Nederland Magazine

Een leuk artikel over De Kok Bouwgroep in de 2e editie van het Bouwend Nederland Magazine, Regiokatern Zuid! Een interview met Bart de Kok over de geschiedenis van ons 100-jarige familiebedrijf, waar hij en directeur Robbert van de Sande met trots en bevlogenheid zorg voor dragen.
Lees hier het artikel geschreven door Robin van Essel.

Lid aan het woord

Onder warme belangstelling vierde De Kok Bouwgroep onlangs zijn honderdjarig bestaan. In die tijd groeide het van bescheiden timmerbedrijf uit naar 180 medewerkers, maar in aard bleef het familiebedrijf altijd hetzelfde, vertelt Bart de Kok, directeur en tevens regio Zuid-bestuurslid.

"In aard is het familiebedrijf nog hetzelfde"

“Mijn opa Adriaan kwam uit een echte ondernemersfamilie met een zagerij en houthandel. In de jaren van optimisme en herstel na de Eerste Wereldoorlog begon hij voor zichzelf als timmerman. In korte tijd had hij tien mensen in dienst. Het uurloon was destijds drie dubbeltjes! De boerderijen die ze bouwden in de omgeving van Tholen kostten zo’n 5.000 gulden. Materiaal werd soms zelfs met de fiets getransporteerd.”

 

Spreiding

“In de economische crisis van de jaren ‘30 was er weinig vraag naar woningen en ging het bedrijf zich meer richten op het bouwen van scholen, kloosters en boerderijen. Dat allround kunnen werken is eigenlijk nog steeds zo. Ons bedrijf is er altijd alert op gebleven dat er voldoende spreiding is in het soort werk. Onderhoud blijft terugkomen.” De daaropvolgende oorlogsjaren waren zwaar en spannend. “Men ruilde eten voor meubels of reparaties. Het bedrijf stond nagenoeg stil.”

Circulaire wederopbouw

Marcherende Canadezen in Bergen op Zoom markeerden de bevrijding en de start van een dynamische tijd. “We waren snel weer een groeiend bedrijf, met een groot maatschappelijk belang. Omdat er tekort was aan stenen, hout en cement gebruikten we materialen uit de puinhopen voor de wederopbouw. Circulair bouwen is van alle tijden!”

"Ons bedrijf is er altijd alert op gebleven dat er voldoende spreiding is in het soort werk"

Turbulente tijden

In 1975 deed opa Adriaan afstand van zijn levenswerk en werd het bedrijf overgenomen door zijn twee zoons. “Door groei en overnames hadden we een werkgebied dat uitstrekte van Zeeland tot Dordrecht en Eindhoven, met in 1991 een omzet van zo’n honderd miljoen gulden en ruim 380 vakmensen in eigen dienst. We investeerden in projectontwikkeling, een heel andere tak van sport.”

Bart de Kok trad zelf in 2001 toe tot het bedrijf. “Het waren turbulente tijden. De rente steeg, er was veel concurrentie, de marges werden kleiner. Toen ik toetrad, stonden we voor een historische keuze: zelfstandig doorgaan of verkopen. Dat laatste lukte niet. Toen zijn we teruggegaan naar de basis: een bouwbedrijf.”

Geleidelijke groei

De afgelopen twintig jaar groeide De Kok Bouwgroep geleidelijk door naar zo’n 180 medewerkers over drie vestigingen. Er is ook een zusterbedrijf, Cauwenborgh, dat actief is in de restauratiesector. “Groei is mooi, maar nooit een doel op zich. Je wilt schaalgrootte om nieuwe kennis in huis te halen en te onderhouden. Maar in de kern zijn we
nog steeds een familiebedrijf waar ik samen met collega-directeur Robbert van de Sande voor mag zorgen. Het grappige is dat we nu weer bezig zijn met houtbouw, net als hoe opa begon. Zo is het cirkeltje na honderd jaar rond.”

Bekijk het Bouwend Nederland Magazine #2-2024»

“Groei is mooi, maar nooit een doel op zich. Je wilt schaalgrootte om nieuwe kennis in huis te halen en te onderhouden"